Metroda intiharlara karşı Singapur modeli önerisi!

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, tren, metro istasyonlarındaki intihar girişimlerini önleme konusunu değerlendirdi.

Dünya genelindeki örneklere işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, özellikle Singapur’daki platform ekran kapılarının bu tür vakaları tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.

Singapur’un yer altı metro sistemi 1987’den bu yana hiçbir intihar vakası yaşanmadığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Bunun en büyük nedeni, platform ekran kapıları sayesinde yolcuların raylara erişiminin tamamen engellenmesidir. Yolcu metroda metro platforma yanaştıktan ve kapılar açıldıktan sonra binebiliyor. Böylece metronun önüne atlayıp ezilme ya da elektrik çarpma riski sıfır.” dedi.

SİNGAPUR MODELİNE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER NELER?

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, metro istasyonlarında intihar girişimlerini önlemek için tehlike ve riski yönetime hiyerarşisi geliştirilmesinin gerektiğini belirterek, bu hiyerarşinin; tehlikeyi yok et, tehlikeyi azalt, tehlikeyi izole et, mühendislik önlemleri ile kontrol et, disipline et ve denetle olduğunu anlattı. Singapur’daki gibi platform ekran kapıları (PSD) kullanılarak raylara erişim engellenebileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, raylardan belirli bir mesafede fiziksel bariyerler veya korkuluk sistemleri kurulabileceğini, sensörlü uyarı sistemleri ile raylara yaklaşan kişileri tespit eden otomatik alarm sistemleri oluşturulabileceğini, gelen metroya otomatik uyarı gönderen sistemlerin de kurulabileceğini, metro istasyonlarında güvenlik önlemleri artırılabileceğini de kaydetti.

METRO İNTİHARLARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ!

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Avusturya’da yapılan incelemelerde metro istasyonlarında yaşanan intihar vakalarının belirli ortak noktalarının olduğunun görüldüğünü dile getirerek, “İntihar edenlerin çoğunluğu 30 yaşındaydı. Uyuşturucu satışının yoğun olduğu istasyonlar daha fazla risk taşıyor. Vakalarda kişiler platformuna girdiği anda ya da ortasında atlıyorlar metronun önüne. Kalabalığın az olduğu saatlerde girişimleri artıyor. Yüksek hızlı trenlerde ezilme riskinin yanı sıra elektrik çarpma riski de var frenleme kurtarmıyor. İntihar edenler genellikle evlerine en yakın metro istasyonunda yapıyor eylemi.” şeklinde sözlerini tamamladı

Related Posts

En pahalı yağ sınıfta kaldı! Market raflarında artık satılmayacak

Almanya’da yapılan testte yemeklik yağlar incelendi, en pahalı ceviz yağı sağlık testinden geçemedi. Bir başka yağda ise tehlikeli madde sınırı 6 kat aşıldı, ürün raflardan toplatıldı. Uzmanlar uyardı, etiketlere aldanmayın, içerikleri mutlaka kontrol edin.

Son Dakika… Erdoğan’la Bahçeli arasında Saray’da sürpriz görüşme

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi Saray’da kabul etti. Görüşme 16:10 sıralarında sona erdi.

İsrail yine yardım bekleyen kadın ve çocukları öldürdü: Çocukların gözyaşları her şeyi anlatıyor…

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde sabah saatlerinde düzenlediği saldırılarda, aralarında yardım bekleyenlerin de bulunduğu, çoğu kadın ve çocuk, 28 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Hastane kaynakları ve …

Trump’tan NASA’ya yeni atama: Ulaştırma Bakanı ‘Geçici Direktör’ oldu

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) “Geçici Direktörü” olarak Ulaştırma Bakanı Sean Duffy’i atadığını bildirdi.

Apple’ın Operasyon Direktörü Jeff Williams, 27 yılın ardından emekli oluyor

William’ın uzun süredir Tim Cook’un yerine şirketin bir sonraki CEO’su olmak için önde gelen adaylardan biri olarak görüldüğü kaydedildi

Yeni rapor şoke etti: Terör örgütleri yapay zeka ile büyüyor

Terörle mücadele kurumları, dijital araçların radikal örgütlerce kullanılmasını yıllardır engellemeye çalışıyor. Ancak bu çaba, her yeni teknolojide daha da zorlaşıyor. Son dönemde özellikle IŞİD ve benzeri oluşumlar, yapay zekayı propaganda yayma …