İstanbul’da 7 tehlikeli nokta! ‘Gizli katil’ uyarısı

“`html

İstanbul’da Hava Kirliliği Tehlikeli Boyutlara Ulaşıyor

İstanbul ve çevresini etkileyen yüksek basınç sisteminin neden olduğu hava kirliliği, alarm veren seviyelere ulaştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehrin çeşitli yerlerindeki Hava Kalitesi İzleme İstasyonları aracılığıyla zaman zaman ‘Sağlıksız Hava’ uyarıları yayınladı. Uzmanlar, özellikle gerekli bir durum olmadıkça insanların evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, yürüyüş ve spor yapmanın bu hava şartlarında önerilmediğini belirterek, “İstanbul’daki hava kirliliği, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde ve insan etkinliklerinin fazla olduğu zamanlarda artış göstermektedir. Hava kirliliğinin düzeyi, trafik yoğunluğu, sanayi emisyonları ve meteorolojik koşullara bağlı olarak değişmektedir. Örneğin, yağmurlu günlerin ardından daha temiz havaya kavuşurken, rüzgârsız günlerde kirli havayla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle, hava kirliliği değerlerini düzenli olarak izlemek oldukça önemlidir. İstanbul’daki kirletici oranları günümüzde asidik yağmur seviyesine ulaşmaz; çünkü bu tür yağışların oluşabilmesi için oldukça fazla kirletici maddenin yükselmesi gerekiyor. Araçlardan yayılan kirleticiler hava yağışlarıyla doğrudan toprağa geçtiği için genellikle ciddi bir tehlike oluşturmamaktadır. İnsan faaliyetleri sürdüğü sürece, kaynakları etkin bir şekilde kullanmadığımız ve fosil yakıt tüketimini azalttığımız sürece, İstanbul gibi büyük şehirlerde hava kirliliği sorunları devam edecektir” dedi.

Hava Kirliliği Kaynakları

Prof. Dr. Toros, hava kirliliğinin başlıca kaynaklarını şöyle sıraladı: “Hava kirliliğini etkileyen etmenler arasında rüzgarlar ve yağış sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemlerle birlikte kirletici değerleri bir miktar azalmaktadır; fakat rüzgârsız ortamlarda bu değerler yeniden yükselebiliyor. Kirletici maddelerin düzeyi, yollara yakın bölgelerde daha fazladır. Uzaklaştıkça bu değerler azalır. Özellikle İstanbul’da üç ana kirletici kaynağımız mevcut: öncelikle araçlar, ardından ısınma ve sanayi tesisleri. Araçlar, trafik akışının yoğun olduğu alanlarda çok sayıda kirletici madde üretirken, doğal gaz kullanımıyla ısınma sebebiyle oluşan kirlilik bir miktar azalmakla birlikte, bazı yerlerde kömür kullanımına bağlı olarak hala belirli sorunlar mevcuttur. Son olarak, sanayi tesisleri geçen yıllarda azalsa da, hala bazı küçük tesisler faaliyet göstermektedir. Özellikle E5 ve TEM yolları, Vatan Caddesi, Mecidiyeköy-Taksim, Boğaz köprüleri, Kadıköy ile Göztepe, Harem gibi bölgelerde sürekli bir trafik yoğunluğu olduğundan, buralarda kirletici gaz salınımı yüksektir.”

İstanbul'da hava kirliliği ile ilgili uyarılar

Sabah Hava Kalitesi En İyi Seviyede

Spor yapanlar için en uygun havanın sabah saatlerinde, trafik başlamadan önce gerçekleştiğini dile getiren Prof. Dr. Toros, “Trafik sabah 07:00 itibarıyla yoğunlaşmaya başlar ve 09:00-10:00 saatleri arasında zirve yapar. İstanbul’da hava kalitesinin en iyi olduğu an, trafik başlamadan öncesidir. Yürüyüş ve benzeri aktiviteler için bu saatler tercih edilmelidir. Eğer sabah saatlerinde spor yapılamıyorsa, 12:00 ile 16:00 arasında da açık havada hareket etmek daha sağlıklı olabilir. Bunun yanı sıra, vücudumuza giren yabancı maddeleri, su tüketimiyle daha kolay atabiliriz. Bu yüzden yeterli sıvı alımına dikkat etmek oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

İstanbul trafiği ve hava kirliliği

Sis ve Pus ile Hava Kirliliğini Karıştırmamak Gerek

Prof. Dr. Toros, hava kirliliğinin genellikle gözle görülmediğini belirterek, “Hava kirliliği çoğu zaman fark edilmiyor. İstanbul gibi yerlerde genellikle görüş mesafesi düşük olduğunda karşılaştığımız manzaralar pus ya da sisten kaynaklanmaktadır. Görüş mesafesi 1 kilometrenin altına düştüğünde ‘sis’, üstünde ise ‘pus’ olarak tanımlanır. Bu durumu hava kirliliği ile karıştırmamak önemlidir. Hava kirliliği ölçüm cihazları veya Çevre Bakanlığı’nın verileriyle kontrol edilmelidir. Çünkü birçok kirletici madde, renk veya koku ile kendini belli etmez. Hava kirliliği, dünya genelinde her yıl 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olduğu için ‘gizli katil’ olarak anılmaktadır. Bu durum, hem küresel iklim değişikliği hem de sağlık sorunları açısından insanlığın karşılaştığı en büyük tehditlerden biridir.”

Hava kirliliği ile ilgili bilgiler

Yağışlar Hava Kalitesini İyileştiriyor

Yağışların ardından havanın daha temiz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Toros, “Yağmur ve kar, havayı temizleme özelliğine sahiptir, bu yüzden yağmur sonrası daha sağlıklı bir hava ile karşılaşırız. Yağışlar sonrası hava kalitesi genellikle iyileşir, bu nedenle bu günlerde yürüyüş yapmayı tercih edebiliriz. Ancak İstanbul’da son günlerde yağışsız bir dönem geçirdiğimiz için, havadaki toz miktarı artmaktadır. Yağışlı günler, havanın temizlenmesi açısından büyük öneme sahiptir.”

Hava kalitesi ve sağlıklı yaşam
İstanbul hava durumu
Hava kirliliği uyarısı

“`

Related Posts

Özgür Özel’den AKP ve MHP seçmenine çağrı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Özel, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, AKP ve MHP seçmenine seslenerek, “Ben bu kötülükten AKP ve MHP’nin, Anadolu’nun pırıl pırıl insanları olan seçmenlerinin vicdanına sığınırım” dedi.

Sakarya’da öğrenci yurdunun mescidinde skandal görüntü: 2 kız öğrenci yakalandı

Sakarya’da bir kız öğrenci yurdunda dizüstü bilgisayarlarından cinsel içerikli film açan iki kız öğrenci bu görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı. Kısa sürede yayılan görüntülerle ilgili Sakarya Valiliği açıklama yaptı.

İsveç’teki Rus Ticaret Temsilciliği saldırıya uğradı

Rusya’nın İsveç Büyükelçiliği, İsveç’teki Rus Ticaret Temsilciliğinin bir drone’nun binaya boya atmasıyla bir kez daha saldırıya uğradığını bildirdi.

“FETÖ’nün siyasi ayağı” paylaşımına 5 yıl sonra soruşturma

CHP’li Hasan Şencan’ın 2020’de yaptığı sosyal medya paylaşımı, 5 yıl sonra AKP’li Mustafa Şentop’un şikâyetiyle soruşturma konusu oldu. Şencan verdiği ifadede, “Hakaret yok, eleştiri yaptım” diyerek kendini savundu.

CHP’li 3 büyükşehir belediyesine operasyon… Özgür Çelik’ten ’19 Mart’ göndermesi: ‘Darbe girişimini ülke geneline yaymaya karar verdiler’

CHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek gözaltına alındı. Tutdere ve Karalar’a yönelik operasyonu İstanbul Cumhuriyet …

Antik kuyudan binlerce yıllık bebek kalıntısı çıktı

İtalya’nın Ravenna kenti yakınlarındaki Faenza şehrinde yapılan kazılarda, yaklaşık 4.000 ila 5.000 yıl öncesine ait Tunç Çağı’ndan bir bebek iskeleti bulundu. Kazı ekibi, son derece yıpranmış haldeki kemiklere rağmen, bebeğin kısa yaşamına, sağlık …