Eber Gölü, Yok Olma Tehlikesi Yaşıyor
TÜRKİYE’NİN 12. BÜYÜK GÖLÜYDÜ
Türkiye’nin 12’nci büyük gölü olarak kabul edilen ancak şu anda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Eber Gölü, çevre kirliliği ve aşırı sulama nedeniyle zor günler yaşıyor. Afyonkarahisar’daki Eber Gölü, bir zamanlar sazan balığı, turna balığı ve birçok göçmen kuş türüne ev sahipliği yaparken, şimdi kuruma tehdidi altında.
ÖZEL BALIKLARDAN ÇOK SAYIDA GÖÇMEN KUŞ TÜRÜNE
Gölde sazan balığı, aynalı sazan balığı, turna balığı, dere kaya balığı gibi özel balık türlerinin yanı sıra Küçük karabatak, Bayağı kaşıkçı, Dalmaçya Pelikanı gibi birçok göçmen kuş türü de bulunmaktaydı.
“ESKİDEN ÇAY YAPILABİLİRDİ, ŞİMDİ KİRLİLİK BU SEVİYEDE”
Göl suyunun eskiden içilebilir ve hatta çay yapılabilir nitelikte olduğunu belirten bölge sakini İbrahim Kaya, günümüzde ise gölün çevre kirliliğine maruz kaldığını ve tarımdaki aşırı sulama nedeniyle kuruduğunu ifade etti. Kaya, “Eber Gölü artık ‘geberdi’. Bu göl neden hala tarım için kullanılıyor, geri dönüş alınmıyor. Kirlilik seviyesi çok yüksek” şeklinde konuştu.
“FABRİKALARIN ATIKLARI, KANALİZASYON ATIKLARI VAR”
Akarçay’dan göle su getirilmediğini ve gölün kuruma noktasına geldiğini belirten Kaya, bölgedeki fabrikaların, metal atıklarının ve kanalizasyon atıklarının da bu durumu olumsuz etkilediğini dile getirdi. Eber Gölü’nün içerisindeki hayat durmuş durumda ve kirlilik seviyesi göç kuşlarını bile etkilemiş durumda.