“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Zona Aşısı Kalp Sağlığını Koruyabilir

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini aktardı.

Hastane tarafından paylaşılan bilgilere göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon‘un liderliğinde yapılan ve European Heart Journal’da yayımlanan araştırmaya göre, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışmada 50 yaş ve üzerindeki bireylerde zona aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Genel risk azalmasının ise yüzde 23 olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonunun damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna sebep olabileceği, aşının ise bu süreci engelleyerek koruyucu etki sağladığı düşünülüyor.

Çalışmada aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde belirgin olduğu ve 8 yıla kadar sürebileceği ifade edildi. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altı bireylerde ve sigara ya da alkol kullanımı olan kişilerde etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Kapsamlı Araştırmalar Yapılmalı

Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, görüşlerinde araştırma sonuçlarının kalp sağlığı için önemli olduğunu vurguladı.

Koçaş, “Kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden biri enfeksiyonların tetiklediği iltihabi süreçlerdir. Zona hastalığı, damar yapısnı bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabilir. Aşı ise bu döngüyü kırarak kalbi koruyabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirten Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha detaylı olarak değerlendirilmesi için geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum için önemli olduğunu vurguladı.

(AA)

Related Posts

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun süre oturmak yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin yapısını da olumsuz etkiliyor. Araştırmaya göre, günlük egzersiz yapılması bile bu etkiyi tamamen ortadan kaldıramıyor.

Bu kan grubuna sahipseniz dikkat, Alzheimer’a yakalanma riskiniz yüzde 82 daha fazla!

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, AB kan grubuna sahip kişilerin Alzheimer’a yakalanma riski, diğer kan gruplarına sahip bireylere göre yüzde 82 daha fazla.

Anne adayları dikkat! ‘Basit bir enfeksiyon’ demeyin, erken doğum riski var

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif