Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

Emlak Danışmanları Artık e-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapabilecek

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması sürecinde kritik bir adım atıldı. Artık emlak danışmanları da bu sistem üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine sahipler. Bugün itibariyle emlakçıların da sürece dahil olduğunu vurgulayan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu gelişmenin dolandırıcılığı engelleyeceğine inanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını kasım 2024’te tamamlamıştı. Ancak, önceden taşınmazın sahibi gerçek kişiler ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyordu. Yapılan yenilikle beraber artık emlak danışmanları da sürece dahil oldular.

Emlakçılar da Kira Sözleşmesi Hizmetine Erişebilecek

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracılar ve ev sahiplerinin e-Devlet ortamında kira sözleşmesini imzalayabileceğini ancak emlakçıların bu sürece dahil edilmediğini belirtti. Fakat, bundan böyle emlakçılar da bu sürece katılabilecekler. Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden emlakçılara yetki verebilecek. Emlak danışmanları, bu yetki ile kontratı kiracıya elektronik ortamda iletebilecek. Ayrıca, emlak danışmanı, kira kontratının barkodlu belgesini çıkarabilecek. Bu sayede, emlak danışmanları, mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak yapabilecekler” dedi.

Sistemle Dolandırıcılığın Önüne Geçilecek

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve meskende ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından belirlenebileceğini aktardı. Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinde kefilin ıslak imzası gerektiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki birçok sorunun çözüleceği öngörülüyor. Akçam, bu uygulamanın dolandırıcılık vakalarına engel olacağını belirtti.

Related Posts

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Bakan Bolat açıkladı: Dış ticaret açığı yüzde 38,8 artarak 8,2 milyar dolar oldu

Bakan Bolat açıkladı: Dış ticaret açığı yüzde 38,8 artarak 8,2 milyar dolar oldu

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.

Altcoin piyasası çöküşte: 300 milyar dolar buhar oldu!

Bitcoin yükselişini sürdürürken altcoin piyasasında kayıplar derinleşti. Uzmanlar, yatırımcıları gelecekte kurumsal ilgi çekebilecek projelere yönelmeleri konusunda uyarıyor. Piyasanın yönü için kurumsal hamleler belirleyici olmaya devam ediyor.

Şimşek ‘iyi’ veriyi paylaştı, Grok gerçek işsizliği açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …