Gençler ve kadınlar doğduğu yerde doymalı

Meltem Güneş – Tarım ve Orman Sektörü Geleceği İçin Alınacak Stratejiler Belirlendi

Tarım ve orman sektörünün geleceğini şekillendirecek olan 4. Tarım Orman Şûrası’nda 16 farklı çalışma grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2 binden fazla strateji içeren raporlarını sundu. Bu raporlar, akademisyenlerden işbirlikçilere, sivil toplum kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir katılımcı grubunun katkılarıyla oluşturuldu. Raporlardaki stratejiler detaylı bir şekilde incelenerek eylem planları oluşturulacak. Şûranın “Sonuç Bildirgesi” ise 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

İklim Değişikliğine Dirençli Tarım ve Orman Sektörü

Şûra kapsamında, tarımsal yapının dönüşümü, sektörün rekabet gücünün artırılması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve kırsal kalkınmayı destekleme üzerine odaklanıldı. Raporlarda, mülkiyet sorunlarının çözülmemesi ve işletme bütünlüğünün sağlanamaması durumunda verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir dönüşümün gerçekleşemeyeceği vurgulandı. Hayvansal üretime yönelik raporlarda ise iş gücü sorunlarına dikkat çekilerek, hayvan bakımı ve otlatma gibi konularda sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilir orman yönetimi stratejileri arasında orman ekosistemlerinin iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi ayrı bir önem taşıdı. Raporlarda, kadın ve genç çiftçilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesine de ayrı bir vurgu yapıldı.

Önerilen Stratejiler

Şûra sonrasında öne çıkan bazı stratejiler şunlardır:

  • Toprak sınıflandırılmasının acilen yapılması ve arazi kullanım kabiliyeti sınıflarının belirlenmesi.
  • İklim değişikliği ile mücadelede etkili sulama izleme sistemlerinin kurulması.
  • Tarım topraklarının verimliliğini izlemek için bir veri tabanı oluşturulması.
  • Meraların envanterinin tamamlanması ve aşırı otlatmanın önlenmesi.
  • İHA ve uydu teknolojileri kullanılarak meraların etkin bir şekilde izlenmesi.
  • Gençlerin kırsalda kalmaları için tarımsal faaliyetlerde bulunmaları durumunda sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması.
  • Özel bir arazi bankacılığı sistemi oluşturularak tarım arazilerinin alım-satımının düzenlenmesi.
  • Tarım ürünleri için e-ticaret ve dijital pazarlama platformlarının teşvik edilmesi.

Related Posts

Konut ihtiyacı için arsa alımını artırdı

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yasir Yılmaz, enflasyonun gerilemesi ve faizlerin düşmesinin gelecek dönemde sektördeki hareketliliği destekleyeceğini vurgularken, artacak talebe yanıt vermek için ciddi arsa alımları yaptıklarını ifade etti.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …