‘Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor’

Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, değişen hava koşullarıyla birlikte özellikle kış aylarında sıkça görülen grip ve benzeri hastalıkların artık her mevsimde görülebileceğine dikkat çekti.

‘BU BELİRTİLER KRONİK GRİP HALİNİ ALABİLİYOR’

Prof. Dr. Özkaya, “İklim değişikliklerinin etkisiyle, mevsimsel hastalıklar, mevsim fark etmeksizin her dönemde karşımıza çıkmaya başladı. Bir günde dört mevsim yaşamak, vücudumuzu sistemik olarak hemen etkileyerek, kolayca ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olabiliyor. Hatta, bu belirtiler, en ufak bir ısı değişikliğinde tekrarlayarak ‘kronik grip’ halini alabiliyor” ifadelerini kullandı.

‘ERKEKLERDE AGRESİFLİK GÖZLEMLENİYOR’

Ani ısı ve iklim değişikliklerinin psikolojik etkisine de değinen Prof. Dr. Özkaya, “Bu değişimler, anksiyete, endişe, uyku sorunları, kas ağrıları ve yeme bozuklukları gibi fiziksel ve duygusal belirtilere yol açabiliyor. Kadınlar, hava değişimlerine karşı daha hassas olabilirken, erkeklerde ise genellikle uyku problemleri, agresiflik ve tahammülsüzlük gibi davranışsal değişiklikler gözlemlenmektedir” diye konuştu.

Dengesiz hava koşullarına uyum sağlamanın öneminden bahseden Prof. Dr. Özkaya, gece uyku düzenini bozan alışkanlıkların ve yeme-içme düzeninin yanı sıra, kullanılan ilaçların saatlerinin de düzenlenmesi gerekebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Özkaya, “Ayrıca, gün içinde iç ve dış ortamda yaşanan ani ısı değişikliklerine karşı uygun giysi seçimi büyük önem taşır. İnce veya kalın-terleten kıyafetler, şikayetlerin tekrarlamasına yol açabileceğinden, doğru giyinmek sağlığımızı korumada önemli bir faktördür” dedi.

Prof. Dr. Özkaya, bu koşullarda psikolojik destek almanın hem fiziksel hem de duygusal sağlığı korumak için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun süre oturmak yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin yapısını da olumsuz etkiliyor. Araştırmaya göre, günlük egzersiz yapılması bile bu etkiyi tamamen ortadan kaldıramıyor.

Bu kan grubuna sahipseniz dikkat, Alzheimer’a yakalanma riskiniz yüzde 82 daha fazla!

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, AB kan grubuna sahip kişilerin Alzheimer’a yakalanma riski, diğer kan gruplarına sahip bireylere göre yüzde 82 daha fazla.

Anne adayları dikkat! ‘Basit bir enfeksiyon’ demeyin, erken doğum riski var

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”